Om museet

Inrymt i en gammal panncentral, på det före detta sjukhusområdet Marieberg, ligger Kristinehamns konstmuseum med utsikt över Vänerns glittrande vatten.

Konstmuseet, som 2017 firar 20 år, har stora ambitioner. Även om museet visat utställningar med storheter som Pablo Picasso, Henri Matisse och Alvar Aalto arbetar vi främst med att visa konstnärskap från den idag aktuella konstscenen. Genom att museet, tillsammans med vår vänförening, delar ut ett årligt stipendium finns också utrymme för oetablerade konstnärer att få visa sitt konstnärskap.

Museet har en konstsamling med fokus på verk skapade av konstnärer med anknytning till regionen. Den största delen av samlingen utgörs av en donation av den Kristinehamnsbördige konstnären Bengt Olson, bosatt i Paris. Olson är bland annat känd för sina utsmyckningar av offentliga byggnader i Paris.

Utöver utställningarna är det pedagogiska arbetet en viktig del av vår verksamhet. Runt varje utställning skapas ett program med guidade visningar, utställningsintroduktioner, skapande aktiviteter för alla åldrar, föredrag och kurser.

Museets butik har ett spännande och varierat utbud av bland annat handgjorda smycken, konsthantverk och grafik med lokal anknytning.