Om museet

Stipendium

 

Kristinehamns konstmuseum och Vänföreningen Kristinehamns konstmuseum har glädjen att till 2017 års stipendiat utse:
Simon Torssell Lerin och Bettina Hvidevold Hystad

Juryns motivering:

Lerin/Hystads verk framkallar mångbottnade audiovisuella koncept. Båda konstnärerna utforskar genom olika processer interferenser mellan ljud, musik, fotografi, video, text och måleri. Vi blir bjudna på en resa i gränslandet mellan installation och performance som kännetecknas av både lekfullhet och exakthet – nya överraskande dörrar öppnas mellan konst och experimentell musik!

En utställning med Lerin/Hystad kommer att öppnas samtidigt med sommarutställningen den 13 maj. Läs mer här.

Kristinehamns konstmuseums stipendium

Stipendiet, som är instiftat av Kristinehamns konstmuseum och Vänföreningen Kristinehamns Konstmuseum, vänder sig främst till nyetablerade och verksamma konstnärer som relativt nyligen examinerats från konstskola samt är i början av sin karriär och nya på konstscenen. Sökande skall ha anknytning till Värmland i form av att ha vuxit upp eller bott/bor i Värmland. De utställda verken skall vara till salu (se vidare under Utställning.) Detta stipendium ersätter det tidigare ungdomsstipendiet som vände sig till konstnärligt verksamma från hela Värmland i åldern 20—35 år.

Stipendiesumman omfattar 15 000 kronor samt en utställning på Kristinehamns konstmuseum.

Ansökan

Ansökan skall innehålla en skriftlig motivering samt dokumentation av den konstnärliga verksamheten (text och bilder). Datum för ansökan inför 2018 års stipendium kommer under augusti/september.

Postadress: 65 A Kristinehamns Konstmuseum, 681 84 Kristinehamn. Märk försändelsen ”Stipendium 2018”.

Jury

Stipendiaten utses av en jury bestående av representanter från Kristinehamns Konstmuseum och Vänföreningen Kristinehamns konstmuseum.

Utställning

En utställning av stipendiatens arbete visas i en av hallarna på Kristinehamns Konstmuseum. Parallellt med denna utställning visas andra utställningar i museets övriga hallar. Pressvisning och vernissage sker vid samma tidpunkt för dessa utställningar.

Frakt och försäkring av konsten till och från Kristinehamns konstmuseum bekostas av museet som under utställningsperioden har fullständig utställningsförsäkring. Av utställda, sålda konstverk tillgodoräknar sig Kristinehamns konstmuseum en provision på 30%.

Kontakt

Hanna Jonasson
Telefon: 0550-882 03
E-post: hanna.jonasson@kristinehamn.se

Tidigare stipendiater:

2016 Jepser Veileby
2015 Hertha Hanson
2014 Anna Lidberg
2013 Katrin Westman
2012 Benjamin Goss
2011 Sonia Hedstrand
2010 Sarah Jost
2009 Fredrik Åkum
2008 Mats Bergqvist (bytt efternamn till Ljus)
2007 Marie Hettwer
2006 Christian Pontus Andersson
2005 Sara Berner
2004 Niklas Holm och Marcus Wilén
2003 Uppehåll på grund av renoveringsarbete
2002 Bo Cristian Larsson och Jonas Liveröd
2001 Maria Quarfordt Brising (Hedersomnämnande till: Jeff Olsson, Anna-Karin Larsson, Malin Nordin, Christian Larsson och Daniel Löfvenborg).